Et tilbageblik på en mindeværdig 100-års jubilæumsfest

Lørdag den 8. oktober kulminerede mange måneders arbejde og planlægning på én aften – til Dansk Døve-Idrætsforbunds 100-års jubilæumsfest.

Over 200 glade og forventningsfulde gæster fra ind- og udland var mødt op på Crowne Plaza Copenhagen Towers for at fejre den historiske og betydningsfulde milepæl.

Kl. 17 åbnede dørene til velkomstområdet, men inden de mange gæster fik lov at nå så langt, skulle de først – på fineste galla-vis – fotograferes på den røde løber ved indgangsarealet. Ved velkomstområdet var der gjort plads til velkomstdrink, med mulighed for at se på udstillede rekvisitter, samt historiske billeder fra DDI’s 100-årige historie. Peter Niemelä, Ole Faustrup og Nicklas Kleczewski stod klar til at tage sig af gæsternes nysgerrige spørgsmål, og der blev snakket om “de gode gamle dage”. Forbundet sender i samme anledning et stort tak til Døvehistorisk Selskab og 1866 Museum for at udlåne forskellige historiske genstande i forbindelse med udstillingen.

Omkring kl. 18:20 åbnede aftenens to værter, Emilie Mahler og Mads Jensen, showet på scenen, ved at byde alle velkommen. Med glæde og plads til humor fik de hurtigt gæsterne i den helt rette stemning. Værterne gav herefter ordet videre til DDI’s formand, Michael Weber Steenberg, som gik på scenen med sin åbningstale, inden forretten blev serveret.

Hyldest til forbundets æresmedlemmer

Hele fire ud af forbundets fem nulevende æresmedlemmer var til forbundets store glæde mødt op på den store dag: Lene Lassen Knudsen, Knud Søndergaard, Ole Artmann og Ole Faustrup. Alle æresmedlemmer blev på formandens opfordring hyldet af de fremmødte.

Æresmedlem Knud Søndergaard på 86 år blev desuden aftenens første gæst til at holde tale på scenen, og så var barren ligesom sat for de øvrige talere.

Inden hovedretten kunne serveres gik de inviterede repræsentanter fra de nationale døveidrætsforbund fra henholdsvis Sverige, Finland, Norge og Letland på scenen, med hver deres korte lykønksning og gave til DDI. Med tanke på at det nordiske døve-idræstforbund blev stiftet flere år før de respektive nationale døve-idrætsforbund i norden og baltikum, inklusiv det danske, er det en stor glæde at se hvor godt de nordiske og baltiske lande fortsat samarbejder den dag i dag.

Flotte taler og fint internationalt besøg

Blandt alle de fremmødte kunne man ved et af de forreste VIP-borde finde ICSD’s formand, Ádám Kosa, og EDSOs formand, Iosif Stavrakaskis. De to anerkendte internationale repræsentanter havde nemlig begge valgt at deltage til festen. Begge fik naturligvis også lejlighed til at holde tale og give deres lykønskning til DDI på scenen.

Også Olivia Røntved Egeberg fra Døvefilm fik mulighed for at hylde DDI på scenen. Med sig havde hun et fint videoklip af det indslag om Dansk Døve-Idrætsforbund, som var blevet sendt i Tidens Tegn på DR2 samme lørdag formiddag. Du kan se eller gense hele indslaget på Døvefilms hjemmeside.

Uddeling af hæderstegn

Efter hovedretten og de fine taler var det, på hovedbestyrelsens initiativ, blevet tid til at genindføre en gammel tradition – uddeling af det såkaldte hæderstegn, som, før i lørdags, ikke var blevet givet siden 2002.

Det første hæderstegn blev givet tilbage i 1957, og siden dengang har Dansk Døve-Idrætsforbund, ved særlige lejligheder som repræsentantskabsmøder, jubilæer og lignende, uddelt hædersnålen til personer i døveidrætten som fortjener en særlig anerkendelse for deres indsats.

Forbundets hæderstegn kan ved indstilling af hovedbestyrelsen tildeles:

  • Personer, der har ydet dansk døveidræt særlige og betydningsfulde tjenester inden for lederarbejdet, både lokalt, nationalt og internationalt.
  • Personer, der har gjort sig særlig fortjent efter en særdeles flot indsats som aktiv idrætsudøver.

Anders Kirchheiner stod for motiveringstaler, Janni Møller Thomsen overbragte blomster og Michael Weber Steenberg uddelte hædersnålene.

Den ene hædersnål blev givet til Finn Johansen. 69-årige Finn Johansen var medlem af Døvania cykling. Finn opnåede at vinde seks medaljer ved døves verdenslege, heraf to af guld. Herudover opnåede Finn også at vinde ni medaljer ved VM i cykling for døve, hvoraf de seks var af guld.

Den anden hædersnål blev givet til Ivan Jeppesen. 69-årige Ivan Jeppesen fra DAN var aktiv i skydning. Ivan opnåede at deltage i 10 Deaflympics i træk, fra 1977-2013. I løbet af hans lange sportskarriere har Ivan vundet adskillige medaljer, heriblandt Deaflympics-guld i 1985.

Uddeling af jubilæumspriser

Efter desserten gav DDL’s formand Lars Ahlburg gæsterne en sidste tale med på vejen, inden det var blevet tid til uddeling af forbundet jubilæumspriser. Priserne blev givet som en ekstra tak og hyldest til de personer, som har fortjent ekstra opmærksomhed for deres sportslige indsatser, og for deres evne til at omfavne fællesskabet og evne til at kunne inspirere andre.

Motiveringstaler blev givet af Søren Toura-Jensen og blomster blev overbragt af Laila Benthin.

Den første pris blev givet til den stadig aktive 80-årige orienteringsløber Annelise Hansen. Annelise har blandt andet vundet DM i orientering for hørende og er et friskt forbillede i manges øjne.

De næste priser blev givet til fodboldspiller Christian Grotkjær og fodbold- og håndboldspiller Anni Villadsen for deres mangeårige indsatser som aktive idrætsudøvere på landsholdsplan under Dansk Døve-Idrætsforbund. Christian og Anni ses som utrættelige idrætsudøvere med adskillige slutrunder bag sig. Begge har vist sig som gode rollemodeller for nyere generationer af landsholdsspillere, og begge har taget et stort ansvar for udviklingen inden for egen idrætsgren.

Sidste jubilæumspris blev givet til Lars Abelgren Ulriksen, i forbindelse med hans nuværende løbeprojekt “2022 km i 2022”. Lars har sat sig for at han inden udgangen af 2022 skal have gennemført 2022 kilometers løb. I løbet af året har han været særdeles aktiv på de sociale medier hvor han har delt ud af sine erfaringer som løber, hvilket uden tvivl har været med til at inspirere mange mennesker. Han løb blandt andet Ringkøbing Fjord rundt den 27. august (100 km), med tanke på DDI’s 100-års jubilæumsdato den 28. august 2022.

Med de sidste priser givet kunne værterne begynde at runde af og give plads til at gæsterne frit kunne nyde resten af aftenen med socialt samvær og musik på dansegulvet.

Du kan finde link til billeder fra jubilæumsfesten her. Billeder krediteres: Philip Snevig Nielsen © Dansk Døve-Idrætsforbund.

Dansk Døve-Idrætsforbund vil gerne benytte lejligheden til at takke alle jer som tog del i forbundets 100-års jubilæumsfest. I var allesammen med til at gøre festen til uforglemmelig aften.

Del