Fra hobbyist til ambassadør: Emil Trillingsgaard er første døve ambassadør for discgolf

Tekst: Ditte Folden Vind
Foto: DDI, privatfoto

Publiceret i 2. udgave af Døvebladet 2024

Emil Trillingsgaard startede med at spille discgolf under Corona-nedlukningen, og siden da er han gået fra at hygge sig med en hobby til at vinde DM i discgolf for døve i 2023 og blive ambassadør for et discmærke i 2024. Nu drømmer han om medaljer ved Nordisk-Baltisk mesterskab og at vise, at døve kan konkurrere på lige fod med hørende.

Fra håndboldspiller til discgolfspiller

I sommeren 2023 kunne Emil Trillingsgaard fejre 25-års jubilæum på døvelandsholdet i håndbold. Det var sidste punktum for en stribe af oplevelser på landsholdet, men det var også starten på noget nyt. Som når Mikkel Hansen snører sine sko for sidste gang til sommer, sagde en anden legende i DDI farvel til håndbolden i 2023. Tiden var kommet til at skabe rum til en ny sportsgren. En sportsgren som var startet som en hobby under Corona-nedlukningen i 2020-2021, hvor alle haller rundt omkring i Danmark og resten af verden stod øde hen. Ligesom mange andre danskere startede han på en ny hobby, som kunne give ham både fleksibilitet og glæde i en travl hverdag. ”Jeg stoppede på håndboldlandsholdet efter VM i håndbold, fordi jeg syntes, det var blevet svært at leve op til kravene, når man også skal passe arbejde, træne og løbe.”

Emil var ikke den eneste, som under nedlukningen blev tiltrukket af frisk luft og sport i det fri. Faktisk fik flere tusinde danskere øjnene op for discgolfsporten, som er en amerikansk opfindelse. Tal fra UDisc[1], som er en app, der bliver brugt af discgolfspillere i Danmark, viser, at antallet af brugere er steget firedobbelt siden 2020 og på verdensplan er der 1,4 millioner brugere. Bare i Danmark blev der registreret 22 nye baner i 2023, hvilket fortæller, hvor populært det er blevet herhjemme. Sporten er ellers ikke ny i Danmark, da den kom til Danmark omkring 1975, og det første danmarksmesterskab blev afholdt i 1980 under Dansk Frisbee Sport Union. Men først da landet blev lukket ned og idrætsmulighederne blev få, begyndte tilslutningen for alvor at stige. I 2023 blev der målt over 16.000 medlemmer på UDisc, og i DDI blev det første officielle danmarksmesterskab afholdt i 2023.

Ligesom Mikkel Hansen vil have mere tid til børnene, var det også vigtigt for Emil at have tid sin familie, som i november 2020 voksede fra to til tre: ”Med discggolf kan jeg selv bestemme, hvornår jeg træner, og hvor meget tid jeg vil lægge i det, og det betyder meget, når man også har titlen far.” Sporten gør det muligt at træne fleksibelt – om det er morgen eller aften, og lige netop det betyder meget for Emil, der siden begyndelsen også har fået en søn.

Første discgolfambassadør, som er døv

Efter VM og afskeden til håndbolden begyndte discgolfen for alvor at tage til, da han deltager ved DM for single i 2023 i august, som blev afholdt sammen med amatør-DM for hørende. Her hiver Emil en guldmedalje med hjem for hans klub Lethica og gør sig bemærket blandt de hørende. Det var netop her ved dette DM, at han fanger en butiksejers interesse. Philip har NewDisc i Hørning, som sælger discgolfudstyr, og de er partnere ved DM i 2023. Det skulle vise sig, at Philip kan huske Emil, da de mødes igen til Julecup i december 2023, hvor NewDisc igen er sponsor ved eventet. ””Du vandt og blev mester ved DM, gjorde du ikke?”” spurgte han mig,” fortæller Emil og griner. Philip kunne huske ham, fordi han havde skillet sig ud sammenlignet med de hørende ved amatør-DM: ”fordi de hørende havde plus, hvor jeg havde minus, ” siger han stolt.

Emil går derfra med et tilbud om at blive ambassadør for NewDisc, som han takker ja til. Det gør ham til den første ambassadør i discgolf, som er døv. Og det er med discgolf først og ikke høretabet. Han er ikke døv discgolf ambassadør, men discgolf ambassadør, som er døv. Netop dét faktum bidrager til et større formål med hans motivation.

”Kan du høre, hvad jeg siger?”

Da jeg møder Emil Trillingsgaard til en snak om discgolf, er det lige efter en jobsamtale, så jeg spørger også ind til, hvordan det går. Emil har kæmpet for at finde job inde for medieproduktion, siden han blev færdig som multimediedesigner i 2019, og den normalt glade og friske discgolfspiller er klart mærket af mange års kamp for at kunne gøre en forskel i hans fag.

”Jeg har været ledig i et år og en måned, og jeg har søgt mange forskellige steder. Svaret har altid været det samme: vi har fundet en anden kandidat.” Han er træt af det, og alle der har stået i samme situation kan nok nikke genkendende til hans følelser. Desværre er det for Emil, som er opdraget med både tegn- og talesprog, et mønster, som han har set mange gange før. Det er svært at finde job, når man er døv og Emil frygter, at fordommene for høretab står i vejen for, at han bliver tilbudt et job: ”Fordi folk ikke ved, hvordan de skal kommunikere og ikke ved, at man sagtens kan bruge tolk.”

Oplevelserne har fået ham til tasterne på Facebook og LinkedIn, hvor han har delt sine tanker og frustrationer, hvilket har givet positive tilbagemeldinger og enkelte samtaler. Der brænder en ild i den smilende discgolfspiller, som kom til en samtale, hvor intervieweren havde spurgt ”Kan du høre, hvad jeg siger?” da han fortalte, han var døv. Det kom på baggrund af et opslag, hvor han, modsat tidligere, denne gang ikke skrev, at han var døv. ”Det fungerede egentlig meget positivt bagefter, da han kom sig over chokket.” Han fik gennem dette opslag flere henvendelser, end da han skrev, han var døv, men han tager det med oprejst pande og bruger det i stedet til motivation på discgolfbanen, hvor er alle lige.  ”Folk er så bange for, ”uh hvad gør vi nu, hvordan taler vi sammen”, men det er ligegyldigt – pyt. Vi konkurrerer mod hinanden på lige fod, for på banen har vi alle sammen tre kast. Den eneste forskel, der er på dig og mig er, at jeg er døv. Vi skal slippe fordommene, og det gælder også i discgolf.”

Drømmer om medaljer

Tilbage på discgolfbanen, hvor Mikkel Hansen nok aldrig har sat fødderne, kigger Emil nu på fremtiden. Håndboldskoene savner han ikke, men den medalje, han aldrig har fået på håndboldlandsholdet, synes nu en anelse tættere på i discgolfen. Ved sidste NBM i 2022 endte han på en 13. plads, men forskellen er nu, at han kun har fokus på discgolf. Emil har derfor store ambitioner for fremtiden, inklusive drømmen om at vinde en medalje ved det kommende Nordisk-Baltiske Mesterskab på Bornholm. “Selvfølgelig er det ‘min’ hjemmebane, så jeg vil gerne have en medalje med hjem. Målet er først og fremmest at komme i top 4.”

Det er ikke ud af ingenting, at Emil Trillingsgaard har høje ambitioner, for det er også resultatet af højere krav til landsholdene i DDI og en målrettet indsats fra landstræneren for discgolf, Lasse Christensen. ”Der er krav om, at DDI-spillere kommer ud og spiller hørende turneringer, så de kan blive sammenlignet og ratet på lige fod med de hørende.” Det betyder, at spillerne får tildelt nogle point, når de deltager i det, man kalder PDGA-rated turneringer, der er tilsvarende golfens rating system. Pointene bliver tildelt ud fra resultater, men også faktorer som banens sværhedsgrad, en evt. makkers niveau, vind og vejr spiller ind. 

Stigninger kan ikke kun ses på Emil ambitioner men også det generelle niveau, hvor toppen kan gå ud og klare sig godt blandt sine hørende kolleger. ”Toppen er blevet bedre, og det er bunden også, ” fortæller Lasse.

Bl.a. Lasse var med til at finde frem til minimumskravet for bruttotruppen til landsholdet, som er 850 i rating. Det skal også bruges til at udvikle spillerne såvel som til at sammenligne med spillere i de lande, som Danmark skal konkurrere imod. ”Vi sammenligner spillerne med dem, der spillede NBM sidste gang, og på den måde fandt vi den nedre grænse, man skal være over for at kunne være med i spil til landsholdet.” Her ligger Emil rigtig godt med en rating på 881 pr. april 2024.

Håber at inspirere andre

Emils tur i discgolf har ikke kun været en hyggetur med sin familie gennem skoven, men er også blevet et middel til at udbrede sporten såvel som at bryde fordomme om døve. Ligesom mange andre landsholdsspillere i Dansk Døve-Idrætsforbund er han et forbillede for unge, men det er ikke alle, der forstår dets betydning. Emil Trillingsgaard er far til en datter, som skal have høreapparater, og han vil være med til at inspirere hende og andre børn med høretab. Han understreger betydningen af at følge sin passion og tro på sig selv: “Også for at sende et signal til de unge med høretab, at de sagtens kan. Hvis jeg kan, så kan I også.” 

Og så kunne en medalje da også være meget rart. ”Jeg har været med på fire forskellige landshold og fjerde gang må være lykkens gang for at få en medalje, ” siger Emil Trillingsgaard og smiler ind i kameraet.


[1] Asp, D. (2023). Disc Golf i Tal 2022

Del